Το σπανάκι ανήκει στην οικογένεια των Χηνοποδιοειδών και κατάγεται από την Ασία.
Η καλλιέργεια του γίνεται κυρίως στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική,και είναι μονοετές η διετές φυτό.
Το έδαφος που θα εγκαταστήσουμε την καλλιέργεια πρέπει να είναι πλούσιο σε οργανική ουσία και με καλή αποστράγγιση.
Το κατάλληλο pH κυμαίνεται από 6- 7.
Το κλίμα που ευνοεί την ανάπτυξη του σπανακιού είναι ήπιο.
Η φύτευση πραγματοποιείται τέσσερις εβδομάδες πριν τους τελευταίους αναμενόμενους παγετούς η έξι εβδομάδες περίπου πριν τους πρώτους παγετούς.
Η σπορά του γίνεται κάθε δύο εβδομάδες έτσι ώστε να έχουμε συνεχείς συγκομιδές έως ότου οι θερμοκρασίες φτάσουν τους 17 βαθμούς Κελσίου και αρχίσει να μεγαλώνει η μέρα.

Το ριζικό σύστημα του σπανακιού είναι σχετικά ρηχό και για αυτό το λόγο χρειάζεται μικρότερες και πιο συχνές αρδεύσης.
Η εχθροί που μπορεί να αντιμετωπίσει η καλλιέργεια σπανακιού είναι οι αφίδες, σκουλήκια, σαλιγκάρια, καθώς και οι ασθένειες ιός του μωσαϊκού, και ο περονόσπορος.
Η συγκομιδή εξαρτάται από το εάν καλλιεργούμε σπανάκι για φρέσκια η βιομηχανική αγορά.
Στην περίπτωση που τα φυτά συλλέγονται για φρέσκια γίνεται σε μία συγκομιδή όπου ξεριζώνεται ολόκληρο το φυτό περίπου 40- 60 ημέρες μετά τη φύτευση.
Αν η συλλογή των φύλλων προορίζεται για βιομηχανία συλλέγονται περίπου 65-80 ημέρες από τη σπορά.
Η απόδοση του σπανακιού κυμαίνεται από 1-3 τόνους ανά στρέμμα και εξαρτάται από την ποσότητα των συγκομιδών και την καλλιεργητική φροντίδα.
Φώτης Κονδύλης
