You are currently viewing Η Ροδιά και η καλλιέργεια της

Η Ροδιά και η καλλιέργεια της

Φίλοι αναγνώστες σε αυτό άρθρο θα προσεγγίσουμε να γνωρίσουμε το Ρόδι και την καλλιέργεια του. Πρόκειται για ενα φυτό του γένους Πουνική και της οικογένειας Πουνικίδες. Ανήκει στην τάξη Μυρτώδη.

Η Ροδιά καλλιεργείται από την αρχαιότητα καθώς ο καρπός της είχε και έχει σημαντικά διατροφικά οφέλη. Επίσης λειτουργούσε και σαν φάρμακο κατά πολλών ασθενειών. Κατόπιν πληθώρας ερευνών στον τομέα της Υγείας αναφέρουν πως το Ρόδι είναι ενάντια σε ασθένειες όπως ο Καρκίνος(δέρματος,στήθους και προστάτη), καρδιοαγγειακες παθήσεις,αιμορροΐδες,υπογονιμότητα,αρτηριακή πίεση,οστεοαρθρίτιδα και πολλές άλλες.

Η Ροδιά όπου αναφέρεται στην αρχαία Ελλάδα στον Όμηρο και στην Οδυσσέας πως καλλιεργούνταν στους κήπους του βασιλέα Αλκίνοου έχει αντιγηραντική δράση λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει.Εκτός από τα προαναφερθέντα,σήμερα η καλλιέργεια γίνεται για τους καρπούς από τους οποίους παρασκευάζονται διαφορά ροφήματα και σιρόπια,καθώς και για καλλωπιστικούς λόγους.

Τα οφέλη είναι αμέτρητα και η αναφορές ατελείωτες. Στην Βίβλο αναφέρεται πως στο Ιράν και τα Ιμαλάια στην βόρεια Ινδία 3500-2000 π.χ ήταν αυτοφυές.Σήμερα τα ηνία στην παγκόσμια παραγωγή έχουν οι Ινδία,Ιράν,Κίνα,Τουρκία,και η ΗΠΑ.

Η καλλιέργεια της Ροδιάς έχει καλύτερη απόδοση σε θερμό κλίμα και σε εσωτερικές πεδιάδες. Όταν καλλιεργείται με μορφή θάμνου το ύψος του δεν ξεπερνά το 1.5μ, ενώ σαν μικρό δέντρο μπορεί να αγγίξει τα 5μ.Είναι αρκετά ανθεκτικό στις ασθένειες και πολλαπλασιάζεται με μόσχευμα η παραφυάδες.Οι παραφυάδες εκφύονται απο την βάση του κορμού. Η Ροδιά αρχίζει να αποδίδει από τον 3ο με 4ο χρόνο και το μέγιστο παραγωγικό στάδιο της έρχεται στον 7ο χρόνο και μετά. Η παραγωγική της ικανότητα μπορεί να αγγίξει τα 50 χρόνια.Οι ποικιλίες χωρίζονται σε γλυκές,ημίγλυκες ίσια όξυνες.Το φύλλωμα σε νεαρή ηλικία είναι κόκκινα και γίνονται πράσινα όσωριμάζουν.

Τα άνθη μπορεί να είναι μονήρη,διπλά η σε ταξιανθίες έως 5 μαζί. Τα είδη των ανθέων είναι 3. Τα αρσενικά,τα ερμαφρόδιτα, όπως επίσης και ένας ενδιάμεσος τύπος. Τα αρσενικά έχουν ατροφικές ωοθήκες και είναι άγονα. Τα ερμαφρόδιτα έχουν κανονική ωοθήκη και μπορούν να γονιμοποιηθούν και να προσφέρουν καρπό. Η γονιμότητα του ενδιάμεσου τύπου έχουν μικρότερο ποσοστό καρπόδεσης. Η άνθηση της ροδιάς διαρκεί 1-2 μήνες αντίθετα απ τα νεαρά δέντρα που συνεχίζεται όλο το καλοκαίρι.Σε αυτή την περίπτωση τα άνθη παρόλο που είναι γόνιμα,είναι άχρηστα αφού ο καρπός που παράγεται δεν προλαβαίνει να ωριμάσει στο κλίμα της Μεσογείου.

Το κατάλληλο έδαφος για την καλλιέργεια της ροδιάς όπου θα αποφέρει μεγαλύτερη απόδοση πρέπει να έχει ph 5.5-7.0 και να έχει καλή αποστράγγιση. Καλλιέργειες που βρίσκονται πλησίον ποταμού συμβάλει επιπλέον στην απόδοση. Επίσης αξίζει να αναφέρουμε ότι η ροδιά είναι ανθεκτική σε ασβέστιο και στην αλατότητα του νερού.

Μερικές από τις ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι οι παρακάτω,Ερμιόνη,Ανδρομάχη,Acco,Wonderful,Hicaznar, και Mollar de Elche.Ο σχεδιασμός του οπωρώνα πρέπει να παρέχει καλό φωτισμό και αερισμό και σε αυτό σε μεγάλο βαθμό επιτυγχάνεται με της σωστά αποστάσεις κατά την φύτευση. Για των θάμνο αποστάσεις 5×4μ και για τα δέντρα 5×2μ.

Πάμε να πούμε μερικά λόγια για ένα πολύ σημαντικό παράγοντα που είναι το κλάδεμα. Στο θάμνο αφήνουμε 4-6 κορμούς και δίνουμε σε αυτούς σχήμα βάζου για να επιτρέπουμε να εισέλθει περισσότερο ηλιακό φως. Αν πάλι επιλέξετε δέντρο κλαδεύουμε λίγο τα κλαδιά στο μήκος και αφαιρούμε τους βλαστούς που αναπτύσσονται προς το εσωτερικό η είναι ξηροί. Αφότου το δένδρο εισέλθει σε παραγωγική ηλικία,κάθε έτος κλαδεύουμε βλαστούς που βρίσκονται σε κλαδιά 3 ετών όπως και ότι είναι γερασμένο. Φυσικά το κλάδεμα δέντρων πραγματοποιείται κατά την χειμερινή περίοδο.

Η άρδευσης θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό για να επιτευχθεί μεγαλύτερη παραγωγή και παράλληλα ποιότητα καρπών. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να φροντίσουμε το έδαφος να έχει επαρκή υγρασία καθ’όλη την περίοδο της καλλιέργειας και ιδιαίτερα πριν την συγκομιδή προς τα τέλη του καλοκαιριού και αρχές φθινοπώρου. Έτσι θα μειωθεί το σχίσιμο των καρπών. Ανάλογα το κλίμα προσαρμόζεται η άρδευσης. Κατά γενικό κανόνα 1.5m³ ανά στρέμμα και ανά ημέρα κοντά στην ανοίξη και το καλοκαίρι 5.0m³ ανά στρέμμα καθημερινά επίσης. Η καλύτερη μέθοδος είναι αυτή της σταγόνας και η σταλακτήρες αποφεύγουμε να είναι κοντά στον κορμό του δέντρου.

Για την λίπανση κάθε έτος χρησιμοποιούνται ανόργανα στοιχεία όπως, Άζωτο,Φώσφορο και Κάλιο. Αν δεν υπάρχει ανάλυση του εδάφους τότε καλό θα ήταν να μην υπερβούμε εφαρμογή 20 μονάδων αζώτου,18 μονάδες κάλιου και 5 μονάδων φωσφόρου ανα στρέμμα κάθε έτος.

Τα ζιζάνια ενδιάμεσα των γραμμών γίνεται με ελαφριά φρέζα την άνοιξη μέχρι 10 εκατοστά βάθος και παράλληλα ενσωμάτωση χειμερινών ζιζανίων. Εν συνεχεία όποτε απαιτείται με ένα χορτοκοπτικό μηχάνημα αφαιρούμε τα χόρτα. Αν τα φυτά μας είναι νεαρά απαγορευτική είναι η χρήση ζιζανιοκτόνων.

Ασθένειες που μπορεί να προσβάλλουν την καλλιέργεια μας είναι το σχίσιμο των καρπών, το ηλιόκαμα, η σκουριά, και η καρπόπτωση.Ζημιά μπορεί να μας προκαλέσει και ο παγετός αν η θερμοκρασία πέσει κάτω -10⁰C.

Ανάλογα την ποικιλία,κατά την συγκομιδή το ρόδι θα έχει βάρος από 150gr μέχρι 800gr. Κάθε ρόδι περιέχει 300-600 σπόρους. Οι καλλιέργειες που έχουν εμπορικό σκοπό έχουν ικανότητα να αποδώσουν 3 τόνους ανά στρέμμα καλής ποιότητας καρπών.

 

Φώτης Κονδύλης

 

Leave a Reply