Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για το θυμάρι η αλλιώς Θύμιο.
Το θυμάρι ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών.
Πρόκειται για θάμνο μικρού ύψους που συνήθως δεν ξεπερνά τα 40 εκατοστά.
Εχει όρθιους βλαστούς και ειναι εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό με καταπληκτικό άρωμα.
Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 23 αυτοφυή είδη.
Τα πιο σημαντικά είναι: Αγριοθυμάρι, Χαμοθρούμπι, Σμάρι.
Η χρήση του στην μαγειρική είναι εντυπωσιακή.
Στην μεσογειακή κουζίνα χρησιμοποιείται σαν μπαχαρικό.
Εκτός απο την μαγειρική,το θυμάρι σαν βότανο έχει μεγάλη φήμη για τις φαρμακευτικές του ικανότητες.
Η καλλιέργεια του εμπορικά γίνεται για το αιθέριο έλαιο, η την φυτική του μάζα.

Το θυμάρι ευδοκιμεί τόσο σε θερμές,όσο και σε ψυχρές περιοχές αν και προτιμούμε ηλιαζόμενες θέσεις για την φύτευση του.
Οι απαιτήσεις για το έδαφος δεν είναι ιδιαίτερες αρκεί να υπάρχει καλή αποστράγγιση.
Στο πότισμα δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις,αν και θα βοηθούσε σε αρχικό στάδιο συχνό πότισμα για να ριζώσει πιο αποτελεσματικά.
Εκεί που το θυμάρι έχει απαιτήσεις είναι το κλάδεμα μετά το τέλος της ανθοφορίας στης αρχές φθινοπώρου για να βλαστήσει ξανά.
Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπόρο, με μοσχευμάτα και με διαίρεση των ριζών.
Η συγκομιδή του γίνεται τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.
Η απόδοση σε χλωρή μάζα κυμαίνεται στα 600 κιλά ανά στρέμμα καλλιέργειας.
Φώτης Κονδύλης
