Η ιχθυοκαλλιέργεια είναι ο πιο δυναμικά αναπτυσσόμενος κλάδος στην Ελληνική οικονομία την τελευταία 10ετία.
Το μεγάλο πλεονέκτημα της Ελλάδος είναι οι κλιματολογικές και γεωμορφολογικές συνθήκες, και η μεγάλη μείωση αποθεμάτων σε ψάρια λόγω νομοθετικών και περιβαλλοντολογικών περιορισμών.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειες βρίσκεται στη Μακεδονία που πλησιάζει σχεδόν το 60%.
Η συνολική παραγωγή ειδών ιχθυοκαλλιέργειας ξεπερνάει τους 100.000 τόνους, με κυριότερη παραγωγή τα ψάρια που αποτελούν σχεδόν το 75% της παραγωγής.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι τσιπούρες και τα λαβράκια έχουν το υψηλότερο μερίδιο στη συνολική παραγωγή με ποσοστό που ξεπερνάει το 90%.
Η παραγωγή της χώρας μας εξάγει προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας κυρίως στην Ιταλία, η οποία εισάγει περίπου το 60% της Ελληνικής παραγωγής.
Ακολουθούν Ισπανία και η Γαλλία.
Η Ελλάδα κάνει εισαγωγές από την Τουρκία η οποία καλύπτει το 50% περίπου του συνόλου του συνόλου των Ελληνικών εισαγωγών.
Αξιοσημείωτο είναι να αναφέρουμε ότι μέσα σε δύο δεκαετίες τα ελληνικά ψάρια είναι το δεύτερο σημαντικότερο εξαγώγιμο προϊόν έχοντας πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής το ελαιόλαδο.
Τα κυριότερα εκτρεφόμενα είδη είναι ο σολωμός, ο κόκκινος τόνος, η ιριδίζουσα πέστροφα, τσιπούρα, χέλι, κυπρίνος,ούγενα, οξύρρυγχος, σαργός, γλώσσα, λαβράκι, μπακαλιάρος, λυθρίνι, φαγκρί, συναγρίδα, κέφαλος, στρείδια, και μύδια.
Φώτης Κονδύλης
