You are currently viewing Κάρδαμο

Κάρδαμο

Το κάρδαμο ή αλλιώς κακουλέ είναι μπαχαρικό πού προέρχεται από τους σπόρους του γένους Ελεττάρια.
Ανήκει στην οικογένεια Ζιγγιβεροειδή και είναι εγγενή στην Ινδία το Πακιστάν το Νεπάλ όπου αναγνωρίζονται από μικρούς λοβούς του σπόρου.
Παρόλα αυτά η Γουατεμάλα θεωρείται ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας του κάρδαμου παγκοσμίως και ακολουθείται από την Ινδία.
Αξίζει αναφέρουμε ότι το κάρδαμο είναι το τρίτο πιο ακριβό μπαχαρικό στον κόσμο όπου σε κόστος ανά βάρος πάνω από το κάρδαμο βρίσκεται το σαφράν και Η βανίλια.
Η χρήση του κάρδαμου έχει καθιερωθεί στη φαρμακοποιία, στην ποτοποιία, καθώς και σαν καρύκευμα στη μαγειρική.
Η καλλιέργεια του κάρδαμου γίνεται αποκλειστικά για τα φύλλα του.
Οι κύριες ποικιλίες είναι κάρδαμο κοινό, κάρδαμο κατσαρό, κάρδαμο νάνο κατσαρό, κάρδαμο πλατύφυλλο, καθώς και κάρδαμο ωχρό.
Το κάρδαμο είναι σημαντική πηγή σιδήρου, ασβεστίου, και βιταμινών Α και C.
Το ύψος του μπορεί να φτάσει μέχρι 70 εκατοστά και το βάθος φύτευσης είναι το 1 εκατοστό.
Οι γραμμές πρέπει να έχουν απόσταση 40 έως 50 cm, ενώ η απόσταση μεταξύ των φυτών τα 10 εκατοστά.
Η καλύτερη εποχή για τη φύτευση του κάρδαμου θεωρείται η αρχή της άνοιξης.
Τα πρώτα φυτά θα αρχίζουν να εμφανίζονται σε 10 με 12 μέρες.
Ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη και η συγκομιδή μπορεί να ξεκινήσει μετά την δεύτερη με τρίτη εβδομάδα αναλόγως την ανάπτυξη του φυτού.
Χρειάζεται συχνό πότισμα αρκεί το χώμα μας να έχει καλή αποστράγγιση
Φώτης Κονδύλης

Leave a Reply