Το αμπέλι είναι αγγειόσπερμο φυτό και ανήκει στην τάξη των ραμνωδών, και στην οικογένεια αμπελοειδών.
Το αμπέλι είναι ένας καρποφόρος θάμνος πούμε μία φύτευση μας δίνει σταφύλια για αρκετές δεκαετίες.
Θα ακούσουμε και με το όνομα κλήμα η πρέμνο.
Η καταγωγή του είναι από την μέσω Ανατολική Ασία, και είναι γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων όπου έχει συνδεθεί με τον Θεό Διόνυσο.

Η καλλιέργεια του γίνεται κυρίως για τα σταφύλια που τρώγονται νωπά ως φρούτο, ή μπορούν να γίνουν κρασί, τσίπουρο, ρακί, ακόμα και λικέρ.
Στην Ελλάδα οι ποικιλίες που καλλιεργούνται διαχωρίζονται σε οινοποιήσιμες για την παραγωγή κρασιού, και επιτραπέζιες για την κατανάλωση φρέσκων σταφυλιών.
Μερικές από τις ποικιλίες για κρασί είναι το σαββατιανό, το Μοσχάτο Αλεξάνδρειας, το ασύρτικο, το αγιορείτικο, το λημνιό, το ξινόμαυρο, το μοσχοφίλερο και η μαυροδάφνη.
Για επιτραπέζια χρήση είναι η σουλτανίνα, το όψιμο Εδέσσης και το ραζακί για τις λευκές ποικιλίες, ενώ στις κόκκινες και μαύρες ξεχωρίζουν η Αττική, φράουλα, το επτάκιλο και ο σιδηρίτης.
Το ιδανικό έδαφος για την καλλιέργεια αμπέλου είναι το αμμοχαλικώδη, ελαφράς και μέτριας γονιμότητας με ουδέτερο pH κοντά στο 7.
Κατά την περίοδο βλάστησης οι ιδανικές θερμοκρασίες είναι από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην περίοδο άνθησης 20 με 24 βαθμούς Κελσίου.
Την διάρκεια του τρύγου ιδανικές θερμοκρασίες πρέπει να κυμαίνονται από 18 έως 24 βαθμούς Κελσίου.
Το αμπέλι απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού όπου καλλιεργητικό έτος και ανά στρέμμα κυμαίνεται 400 έως 800 λίτρα νερού.
Το πότισμα γίνεται σε βάθος 50 Με 80 εκατοστά όπου βρίσκεται η ενεργή ρίζα.

Η τοποθεσία που θα επιλέξουμε για την καλλιέργεια θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε το αμπέλι να παίρνει τις ευεργετικές ιδιότητες και επιδράσεις του ήλιου και του αέρα.
Τα επικλινή εδάφη Και ειδικά όσα βρίσκονται σε πλαγιές λόφων θεωρούνται τα καταλληλότερα.
Το κλάδεμα του αμπελιού διακρίνεται σε χειμερινό η θερινό.
Το χειμερινό κλάδεμα ή αλλιώς ξηρό γίνεται κατά την χειμερία ανάπαυση και διακρίνεται σε κλάδεμα διαμόρφωσης και καρποφορίας.
Το θερινό κλάδεμα ή αλλιώς χλωρό πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου και αφορά παρεμβάσεις δώρα όργανα, καθώς στοχεύει στην εξισορρόπηση της βλάστησης.
Οι εχθροί και οι ασθένειες που απειλούν το αμπέλι είναι: μυκητολογικές ασθένειες όπως περονόσπορος, ωίδιο, ίσκα, φώμοψη.
Στης εντομολογικές προσβολές: ευδεμίδα, κοινή θρίπες, θρίπας Καλιφόρνιας, μύγα Μεσογείου, ψευδόκοκκος κ.α.
Ο πολλαπλασιασμός του αμπελιού μπορεί να πραγματοποιηθεί με δύο τρόπους.
Ο ένας είναι με μοσχεύματα μετά το χειμερινό κλάδεμα, και η δεύτερη επιλογή με εμβολιασμό, με μπόλιασμα της ποικιλίας που επιθυμούμε, μία μέθοδος που είναι αρκετά απαιτητική και απαιτεί μεγάλη εμπειρία για να είναι αποτελεσματική.
Η συγκομιδή σταφυλιών, ή αλλιώς ο τρύγος πραγματοποιείται τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.
Σε ορισμένες περιπτώσεις ανάλογα το κλίμα της εκάστοτε περιοχής ο τρύγος πραγματοποιείται το Νοέμβριο.
Οι αποδόσεις είναι ανάλογη της ποιότητας, για μεσαίες και χαμηλές ποιότητες σε οινοποιήσιμες ποικιλίες μπορούν να μας δώσουν 2-5 τόνους ανά στρέμμα.
Για επιτραπέζιες ποικιλίες η απόδοση κυμαίνεται από 3-6 τόνους στρέμμα.
Φώτης Κονδύλης
