You are currently viewing Καλλιέργεια Περγαμόντο

Καλλιέργεια Περγαμόντο

Το περγαμόντο είμαι καρπός του δέντρου περγαμοντιά και ανήκει στην οικογένεια Ρυτοειδή.
Το δέντρο του περγαμόντου έχει σχετικά μικρότερη ανάπτυξη από τα άλλα εσπεριδοειδή,φτάνει τα 2-3 μέτρα και μοιάζει αρκετά με αυτό της λεμονιάς.
Αλλιώς το γνωρίζουμε ως Κίτρον και οι χρήσεις ως τρόφιμο είναι στην ζαχαροπλαστικής αφού όλοι γνωρίζουμε το γλυκό του κουταλιού της Νάξου,καθώς και σε μαρμελάδες και σε λικέρ.
Η χρηστικότητα πού περγαμόντου έχει σημαντική θέση στην καλλυντική βιομηχανία όπου εδώ και τρεις αιώνες το συναντάμε σε σαπούνια, λοσιόν, αποσμητικά και αρώματα.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το περγαμόντο έχει θεραπευτικές ιδιότητες εκ των οποίων μερικές από αυτές είναι οι αναλγητικές, αντισηπτικές, αντικαταθλιπτικές, αποχρεμπτικές, και κατευναστικές.
Η καλλιέργεια του περγαμόντου είναι ευαίσθητη στο ψύχος.
Απαιτεί πλούσια γόνιμα εδάφη με ικανοποιητική αποστράγγιση και αποφεύγουμε εδάφη με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο.
Η θέση που θα επιλέξουμε πρέπει να έχει ηλιοφάνεια και να αποφύγουμε παγετό, χαλάζι, και δυνατούς βοριάδες.
Η άρδευση κατά τους θερινούς μήνες πρέπει να είναι σε συχνότητα 2-3 φορές την εβδομάδα για να έχουμε ικανοποιητική ανάπτυξη και καρποφορία, σε αντίθεση με τους χειμερινούς μήνες που μία φορά την εβδομάδα είναι αρκετή.
Η λίπανση πραγματοποιείται τρεις φορές το χρόνο, στην αρχή της άνοιξης, στην αρχή του καλοκαιριού, και μία στην αρχή του φθινοπώρου με λίπσμα περιεκτικότητας σε κάλιο, φώσφορο, άζωτο και συμπληρωματικά σε προσθήκη σιδήρου.
Οι εχθροί του περγαμόντου είναι η μελίγκρας, της ψώρας, όπως επίσης και το έντομο του φυλλοκνίστη.
Στης μυκητολογικές ασθένειες το περγαμόντο προσβάλλεται από τον μύκητα φυτόφθορα.
Κατά την περίοδο του καλοκαιριού το περγαμόντο χρειάζεται κλάδεμα αφού έχει ολοκληρωθεί η καρποφορία του.
Για να δημιουργήσουμε καινούργια φυτά περγαμόντο στα μέσα της άνοιξης εμβολιάζουμε τις επιθυμητές ποικιλίες σε κατάλληλα υποκείμενα με τη μέθοδο εμβολιασμού.
Η μεγαλύτερη παραγωγή περγαμόντου παγκοσμίως είναι στην καλαβρία, περιοχή στη νότια Ιταλία όπου κατέχει το 90% της παγκόσμιας παραγωγής περγαμόντου
Φώτης Κονδύλης

Leave a Reply