Το αμπέλι αν δεν το κλαδεψουμε κάθε χρόνο έχει λεπτή βλάστηση με αποτέλεσμα να είναι αδύναμη.
Οι επιπτώσεις της αδύναμης βλάστησης είναι να έχουμε φτωχή παραγωγή σε σταφύλια που δεν θα ωριμάσουν σωστά και η γεύση τους θα είναι ξινή.
Το κλάδεμα του αμπελιού γίνεται από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι της αρχές Μαρτίου ανάλογα το κλίμα της περιοχής.
Ο σκοπός του κλαδεματος είναι για να κρατήσουμε το σχήμα,και για να πετύχουμε καλύτερη παραγωγή.
Αν το προηγούμενο έτος η βλάστηση του αμπελιού ήταν ζωηρή το κλάδεμα που θα κάνουμε θα πρέπει να είναι πιο ελαφρύ, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να αφήσουμε 2 κεφαλές στον ίδιο βραχίονα.
Αν η βλάστηση μας το προηγούμενο έτος ήταν φτωχή σημαίνει ότι δεν είχαμε ζωηρή βλάστηση και το κλάδεμα θα πρέπει να είναι πιο αυστηρό.
Εφόσον το προηγούμενο έτος είχαμε ισορροπημένη βλάστηση τότε το κλάδεμα ήταν πετυχημένο και θα χρειαστεί να επαναλάβουμε αντίστοιχο κλάδεμα.