Η ντομάτα χρειάζετε κλάδεμα ώστε να έχει καλύτερη καρποφορία, και ποιότητα.
Οι λόγοι που κλαδεύουμε την ντομάτα είναι για να αποκτήσει γευστικότερο καρπό, καλύτερο μέγεθος, ανάπτυξη όλη τη σεζόν, για την διατήρηση των φύλλων στους καρπούς, για να μείνει το στέλεχος του φυτού κοντά στο έδαφος, για το ομοιόμορφο σχήμα, και για την ωρίμανση πριν πιάσουν τα πρώτα κρύα.
Το κλάδεμα της ντομάτας πραγματοποιείται για την αφαίρεση πλαστικών τμημάτων που θεωρούνται αχρείαστα.
Αυτά τα μέρη τα αποκαλούμε λαίμαργα, και τα συναντάμε στη μασχάλη του σύνθετου φύλλου.
Το κλάδεμα αυτών των βλαστικών τμημάτων Θα επιτρέψει στους καρπούς την ανάπτυξή τους.
Το γίνεται για να δημιουργήσουμε ως 4 στελέχη, και το κάθε στέλεχος θα έχει περίπου το ίδιο μέγεθος.
Επίσης κλαδεύουμε για να κρατήσουμε μέγεθος του φυτού ώστε να μας βολεύει να γίνεται πιο εύκολα η διαχείριση του.
Τα πάνω φύλλα το φως του ήλιου και να δημιουργούν σκιά στα κατώτερα.
Σε καμία περίπτωση δεν κλαδεύουμε μεγάλα φύλλα που βρίσκονται ακριβώς πάνω από τους καρπούς, διότι προστατεύουν τους καρπούς από τα ηλιακά εγκαύματα.
Το κλάδεμα πρέπει να επιτρέπει την κυκλοφορία του αέρα ντρέπεται η δημιουργία ασθενειών.