You are currently viewing Λίπανση Ντομάτας

Λίπανση Ντομάτας

Η λίπανση της ντομάτας είναι απαραίτητη είτε καλλιεργούμε υπαίθρια είτε σε θερμοκήπιο ώστε να έχουμε καλύτερη παραγωγή.
 
Η ντομάτα χρειάζεται λίπανση σε τέσσερις διαφορετικές περιόδους ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες της σε θρεπτικά συστατικά.
 
Το πρώτο στάδιο για τη λίπανση της ντομάτας ξεκινάει κατά την φύτευση και διαρκεί μέχρι το δέσιμο του πρώτου σταυρού.
Σε αυτό το στάδιο έχει μικρή ζήτηση σε θρεπτικά στοιχεία.
 
Το δεύτερο στάδιο είναι μέχρι τον σχηματισμό της τελευταίας ταξιανθίας.
Αυτή την περίοδο η ντομάτα έχει μεγάλη ανάγκη από άζωτο, φώσφορο, και ακόμα μεγαλύτερη σε κάλιο.
 
Το τρίτο στάδιο είναι μέχρι το 85% της συλλογής, που οι ανάγκες σε λίπανση μειώνεται σε φώσφορο, και αυξάνεται σε άζωτο, ασβέστιο και μαγνήσιο.
 
Το τέταρτο και τελευταίο στάδιο είναι μέχρι το τέλος της καλλιέργειας.
Σε αυτή την περίοδο απορροφάται μόνο ο φώσφορος,και το ασβέστιο.
 
Αν το έδαφος που καλλιεργούμε την ντομάτα δεν είναι πλούσιο σε οργανική ουσία, θα πρέπει να ενσωματώσουμε κομπόστ.
 
Σε κάθε περίπτωση λίπανσης θα πρέπει να έχει προέλθει ανάλυση του εδάφους ώστε να γνωρίζουμε καλύτερα τις ανάγκες.
 
Οι ανάγκες της λίπανσης διαφέρουν από τον τύπο καλλιέργειας( θερμοκηπίου- υπαίθρια), από την εποχή, και από την ποικιλία που καλλιεργούμε.
 
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευόμαστε αδειοδοτημένους γεωπόνους.

Leave a Reply