Η καλλιέργεια τις λεβάντας έχει αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια,για τα φρέσκα η αποξηραμένα φύλλα,καθώς και για το αιθέριο έλαιο της
Ανήκει στην οικογένεια Χειλανθών και τάξη Λαμιώδη.
Συνεπώς και η λεβάντα είναι θάμνος που δεν ξεπερνά τα 90 εκατοστά.
Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, τη σαπωνοποιία και στη φαρμακοποιία ως τονωτικό και αντικαταρροικό.
Τα κατάλληλα εδάφη που αναπτύσσεται καλυτέρα ειναι τα χαλικώδη και τα ασβεστώδη με καλή αποστράγγιση.
Το pH πρέπει να κυμαίνεται από 5.7 – 8.3.

Η κατάλληλη εποχή για την φύτευση είναι τον Οκτώβριο και μπορεί να διαρκέσει μέχρι το Μάρτιο.
Η διάρκεια της παραγωγικής ζωής είναι τα 12 έτη .
Η φύτευση γίνεται με το χέρι η και με μηχανήματα.
Ή λεβάντα δεν αγαπά ιδιαίτερα την υγρασία,αλλά ούτε και την ξηρασία.
Η συγκομιδή γίνεται κατά το στάδιο της πλήρους ανθοφορίας,όπου η ποιότητα είναι στα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα.
Φώτης Κονδύλης
