You are currently viewing Λιβανός για κορινθιακή σταφίδα

Λιβανός για κορινθιακή σταφίδα

Λιβανός για κορινθιακή σταφίδα: Το ΥΠΑΑΤ στηρίζει τους παραγωγούς όχι
εμπορικές επιχειρήσεις- Συνεννοήσεις με άλλα υπουργεία για να
απορροφηθεί το προϊόν από το κράτος

 

Η κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό των παραγωγών σταφίδας και αναζητεί τρόπους στήριξής τους, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανόςαπαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταύρου Αραχωβίτη, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από εκβιασμούς που κάνουν κάποιοι.

Ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι η κορινθιακή σταφίδα δεν ανήκει στον αμπελοοινικό τομέα ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν αυτά τα έκτακτα μέτρα. Από το 2013, και τον Κανονισμό 1308, ανήκει στον τομέα των οπωροκηπευτικών. Κατέθεσε το σχετικό έγγραφο καθώς και  σχετικό έγγραφο της υπηρεσίας για τη μη δυνατότητα εφαρμογής της απόσυρσης των αποθεμάτων των μεταποιητικών επιχειρήσεων από τα προγράμματα του τομέα των οπωροκηπευτικών.

Όπως είπε ο κ. Λιβανός Με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΑΑΤ, τα οποία συλλέγονται σε συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ και την ΑΑΔΕ, οι εξαγωγές σταφίδας για τα έτη 2018 έως 2020 κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα.

  • Το 2018 ήταν 15.932,035 κιλά, το 2019 ήταν 16.979.945 κιλά και το 2020 ήταν 15.892.443 κιλά.
  • Για το τρέχον έτος, έως τον Απρίλιο του 2021, οι εξαγωγές ήταν 4.398.985 κιλά, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2018 ήταν 4.279.284 κιλά, το 2019 ήταν 4.370.046 κιλά και το 2020 ήταν 5.344. 672 κιλά.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, σημείωσε ο κ. Λιβανός, δεν προκύπτει διαταραχή των εξαγωγών μας τα τελευταία χρόνια οφειλόμενη στον Covid.

Σημείωσε ότι η  χορήγηση των ενισχύσεων Covid στο Υπουργείο μας υλοποιείται με μια συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία ακριβώς αποσκοπεί στην ενίσχυση των παραγωγών που έχουν υποστεί συγκεκριμένη ζημιά, αποδεικνυόμενη από στοιχεία, ώστε να μην υπάρχει ουδεμία περίπτωση να αποζημιωθεί κάποιος ενώ δεν πρέπει.

Όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόσο από την εταιρεία Melisagro , όσο και από την Παναιγιάλειο Ένωση, το ΥΠΑΑΤ δεν έρχει λάβει τα στοιχεία εκείνα, τα τιμολόγια πωλήσεων και αγορών, που να αμφισβητούν τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου και τούτο παρά τις συνεχείς οχλήσεις προς του υπουργείου.

Ο κ. Λιβανός θύμισε ότι η κορινθιακή σταφίδα είναι ένα προϊόν που λαμβάνει συνδεδεμένη ενίσχυση.

  • Για το έτος αιτήσεων 2020, δε, σύμφωνα με ενημέρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, 5.399 παραγωγοί έλαβαν το ποσό των €3.960.468,31.
  • Για το 2017 είχε προϋπολογιστεί ενίσχυση   €5.000.000,το 2018 €4.946.168 και το 2019:4,892.920.
  • Παράλληλα, η Παναιγιάλειος υλοποιεί πρόγραμμα προώθησης της σταφίδας στην Νοτιανατολική Ασία (Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Ταιβάν), χρηματοδοτούμενο από το ΥΠΑΑΤ,  ύψους  2,124.500

Επισήμανε δε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενισχύει παραγωγούς με αποδεδειγμένη οικονομική ζημιά, διευκρινίζοντας ότι δεν ενισχύει εμπορικές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας των εμπορικών τους πολιτικών. Αυτό είναι αρμοδιότητα άλλων υπουργείων.

Τέλος ο κ. Λιβανός ανακοίνωσε ότι το ΥΠΑΑΤ είναι σε συνεχή συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας, το Προστασίας του Πολίτη, το υπουργείο Παιδείας για την κρατική δυνατότητα απορρόφησης ελληνικών προϊόντων από το κράτος. Στη συζήτηση αυτή προφανώς συμπεριλαμβάνεται και η σταφίδα ως εξαίρετο ελληνικό προϊόν.  

Λιβανός: Με δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα εξετάζονται οι
περιπτώσεις παραγωγών πατάτας και καρπουζιού που υπέστησαν κι εφέτος
ζημιά από την πανδημία

Η ευαισθησία της ΝΔ και του ΥΠΑΑΤ για τη στήριξη των παραγωγών δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν γι’ αυτό και έχει εγκριθεί ενίσχυση για το καρπούζι και την πατάτα όχι μια αλλά δύο φορές, τόνισε ο ΥΠΑΑΤ κ. Σπ. Λιβανός, απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή Ηλείας του ΚΙΝΑΛ Μιχ. Κατρίνη.

Όπως εξήγησε ο κ. Λιβανός, την πρώτη φορά οι Ηλείοι αγρότες εισέπραξαν 1.895.460 εκατομμύρια για το πρώιμο καρπούζι και 2.685.715 εκατομμύρια για την ανοιξιάτικη πατάτα.

Οι αιτήσεις για τη δεύτερη ενίσχυση άνοιξαν στις 2 Ιουνίου και ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, ενώ μέσα στα επόμενο διάστημα θα γίνουν και οι αντίστοιχες πληρωμές ύψους:

α) €6,57 εκατομμυρίων στο καρπούζι, το υπαίθριο, το μίνι και το όμπλα.

β) €11,9 εκατομμυρίων και για την πατάτα, ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή, το ποσό των.

Συνολικά €18,3 εκατομμύρια.

Όπως εξήγησε ο κ. Λιβανός αναμένονται οι διασταυρωτικοί έλεγχοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να υλοποιηθούν έγκαιρα και δίκαια και αυτές οι ενισχύσεις στους παραγωγούς.

Όσον αφορά τις ζημιές που επικαλέσθηκε ο κ. Κατρίνης για τους παραγωγούς λόγω χαμηλής τιμής στο καρπούζι και στην πατάτα εξ αιτίας της πανδημίας, ο κ. Λιβανός κατέστησε σαφές ότι με το ίδιο αίσθημα ευθύνης και ευαισθησίας, θα εξεταστούν δίκαια και αποτελεσματικά όλα τα ενδεχόμενα ενίσχυσης παραγωγών που πλήττονται.  Και διευκρίνισε ότι όσο αυξάνεται το bagged  του ΥΠΑΑΤ τόσο αυξάνονται οι δυνατότητες. Σε κάθε περίπτωση όμως το ΥΠΑΑΤ αντιμετωπίζει τα συγκεκριμένα προβλήματα με δικαιοσύνη.

Την ένταξη και της ελιάς Χαλκιδικής στο πρόγραμμα αποζημιώσεων για τον
παγετό ανακοίνωσε ο Σπ. Λιβανός

Το ΥΠΑΑΤ παρακολουθεί από την ανθοφορία μέχρι τη συγκομιδή το βαθμό που έχει υποστεί η ελιά Χαλκιδικής και εντάσσει τις αποζημιώσεις μέσα στον οδικό χάρτη που έχει ανακοινώσει για την κάλυψη των καταστροφών από τον παγετό, τόνισε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Χαλκιδικής κ. Απόστολος Πάνας.

Όπως σημείωσε ο κ. Λιβανός η Κυβέρνηση της ΝΔ είναι, κοντά σε κάθε παραγωγό και αυτό ισχύει και για την περιοχή της Χαλκιδικής.

Συγκεκριμένα για τις ελιές στην περιοχή της Χαλκιδικής, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης, κατόπιν συνεχών επισημάνσεων έχει διαπιστωθεί στις ελαιοκαλλιέργειες -εξαιτίας των παγετών- μειωμένη ανθοφορία, αποχρωματισμός του φυλλώματος και φυλόπτωση, καθώς και επηρεασμός των ετήσιων βλαστών. «Παρακολουθούμε το φαινόμενο μέχρι και την συγκομιδή του προϊόντος, ώστε να καταγραφεί το συνολικό μέγεθος της ζημιάς. Όλοι όσοι, εκτιμηθεί ότι έχουν υποστεί ζημιά από τον παγετό θα αποζημιωθούν το ίδιο», είπε ο κ. Λιβανός και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό, η εισήγηση του ΥΠΑΑΤ προς το Υπουργείο Οικονομικών είναι να ενταχθεί και η καλλιέργεια της ελιάς στο Πρόγραμμα Παγετός Άνοιξης 2021 (αρ. 2 § 1 β), ώστε και οι μη καλυπτόμενες από Κανονισμό του ΕΛΓΑ ζημιές να αποζημιωθούν κατόπιν εγκρίσεως από την Ε.Ε.

Leave a Reply