You are currently viewing Λιβανός: «Δεν θα επιτρέψω σε ιδιωτικά συμφέροντα να θέσουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα των αγροτών»

Λιβανός: «Δεν θα επιτρέψω σε ιδιωτικά συμφέροντα να θέσουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα των αγροτών»

Ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ σε ιδιωτικά συμφέροντα να θέσουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα των  αγροτών, έστειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, με αφορμή Επίκαιρη Ερώτηση για τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταύρου Αραχωβίτη.

Ο ΥΠΑΑΤ τόνισε ότι από 1.1.2021 έχουν ήδη γίνει πληρωμές ύψους 319 εκατ. €, ενώ μέχρι τις 30 Ιουνίου θα γίνουν πληρωμές ακόμα 352 εκατ. €. Όπως είπε, η  καταβολή των γεωργικών ενισχύσεων στους Έλληνες αγρότες προχωρά κανονικά.

Μάλιστα πρόσφατα, στις 23 Μαρτίου 20021 καταβλήθηκαν 246.314.628 € στους λογαριασμούς των δικαιούχων, για τις αιτήσεις έτους 2020. Μέρος του ποσού αυτού αφορούσε συμπληρωματικές πληρωμές για το καθεστώς Βασικής Ενίσχυσης και για την Πράσινη Ενίσχυση.

Επίσης ανακοίνωσε ότι αύριο καταβάλλονται 8,5 εκατ.€ ενίσχυσης de minimis στα ροδάκινα. Η βασική ενίσχυση  θα πληρωθεί 22-23/4, ενώ οι υπόλοιπες συνδεδεμένες ενισχύσεις θα έχουν πληρωθεί μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, 27-28/4.

Ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι το ΟΣΔΕ άνοιξε στις 15 Απριλίου και  καταληκτική ημερομηνία θα είναι 22 Ιουνίου.

Στην παρέμβασή του ο ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός μεταξύ άλλων είπε τα εξής:

«Όπως έχω επανειλημμένα τονίσει με κάθε αφορμή, η Κυβέρνηση της ΝΔ και εγώ προσωπικά, βρισκόμαστε σε αυτή εδώ τη θέση για να υπηρετήσουμε τον Έλληνα πολίτη, τον Έλληνα αγρότη, σε κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζει. 

Είμαι βέβαιος, άλλωστε, ότι κι εσείς ως μέριμνά σας, έχετε το συμφέρον του Έλληνα αγρότη. 

Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά πόσο σημαντική είναι η ομαλή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενός Οργανισμού που αποτελεί την «καρδιά» του Υπουργείου μας, αφού είναι υπεύθυνος για τις πληρωμές των 650.000 αγροτών μας. 

Γι’ αυτό δηλώσαμε την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσουμε τα χρόνια διοικητικά προβλήματά του, όσο σημαντικά κι αν είναι. Και δουλεύουμε για αυτό, με 4 αδιαπραγμάτευτες αρχές: 

Πρώτον, ο ΟΠΕΚΕΠΕ υπάρχει και λειτουργεί για όλους τους δικαιούχους. Χωρίς διακρίσεις. Στηρίζει αυτούς που στηρίζουν την αγροτική παραγωγή της πατρίδας μας. Στόχος μας είναι να καταβάλλει έγκαιρα, σωστά και με διαφάνεια τις ενισχύσεις σε όλους τους Έλληνες αγρότες. 

Δεύτερον, οφείλουμε και προσπαθούμε να βρίσκουμε πρακτικές λύσεις σε σύνθετα προβλήματα, για να λειτουργεί αποτελεσματικά. Με διαφάνεια και υπευθυνότητα. 

Τρίτον, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ –και το τονίζω αυτό: ποτέ- σε ιδιωτικά συμφέροντα να σταθούν εμπόδιο στο καλό των αγροτών μας. 

Και τέταρτον, κρατάμε μακριά τις μικροκομματικές αντιπαραθέσεις. 

Ας δούμε, λοιπόν, πραγματικά πώς έχει η κατάσταση: 

Από 1.1.2021 έχουν ήδη γίνει πληρωμές ύψους 319 εκατ. €, ενώ μέχρι τις 30 Ιουνίου θα γίνουν πληρωμές ακόμα 352 εκατ. €.

Η καταβολή των γεωργικών ενισχύσεων στους Έλληνες αγρότες προχωρά κανονικά. 

Μάλιστα πρόσφατα, στις 23 Μαρτίου 20021 καταβλήθηκαν 246.314.628 € στους λογαριασμούς των δικαιούχων, για τις αιτήσεις έτους 2020. Μέρος του ποσού αυτού αφορούσε συμπληρωματικές πληρωμές για το καθεστώς Βασικής Ενίσχυσης και για την Πράσινη Ενίσχυση. 

Απολογιστικά λοιπόν,  λαμβάνοντας υπόψη την προκαταβολή του Οκτωβρίου 2020, τις πληρωμές του Δεκεμβρίου 2020 και την πληρωμή της 23.03.2021, το συνολικό καθαρό ποσό που έχει καταβληθεί για το καθεστώς Βασικής Ενίσχυσης ανέρχεται σε 989.198.500 €, ενώ για την Πράσινη Ενίσχυση σε 492.606.867 €, ποσοστό άνω του 97% και 90% αντίστοιχα. 

Η δε καταβολή του υπολοίπου, όπως προβλέπεται από τους κοινοτικούς κανονισμούς και το εθνικό πλαίσιο, είναι προγραμματισμένη να γίνει,  το αργότερο,  έως τις 30 Ιουνίου 2021, κατόπιν συγκεκριμένων διαδικασιών ελέγχου, όπως ορίζουν οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί, έλεγχοι απαραίτητοι, αφού θα επιτρέψουν την δικαιότερη κατανομή τόσο του εθνικού αποθέματος όσο και συνολικά των ενισχύσεων. 

Συμπληρωματικά, οι πληρωμές για τα σχέδια βελτίωσης, τους νέους αγρότες και τα λοιπά μέτρα συνεχίζονται απρόσκοπτα και βρίσκονται σε εξέλιξη σύμφωνα με τη ροή των εισερχομένων φακέλων πληρωμής στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. 

Αύριο καταβάλλονται 8,5 εκατ. € ενίσχυσης de minimis στα ροδάκινα. Μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας καταβάλλονται οι βασικές ενισχύσεις σε σύκα, βαμβάκι, θερμοκηπιακά, ανθοκομικά, ενώ οι υπόλοιπες συνδεδεμένες ενισχύσεις ξεκινούν να πληρώνονται τη Μεγάλη Δευτέρα και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη. 

Συνεπώς, αποδεικνύεται ότι όχι μόνο δεν υπάρχει αδυναμία πληρωμών αλλά ότι ο προγραμματισμός των πληρωμών προχωράει κανονικά, με συνέπεια και υπευθυνότητα. 

Ας σταματήσουμε λοιπόν την προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων περί του αντιθέτου, σε βάρος των ελλήνων αγροτών. 

Όσον αφορά στο θέμα για την λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, να είστε σίγουρος ότι  κάνουμε τα πάντα ώστε να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία του, πάντα με γνώμονα το συμφέρον του Έλληνα αγρότη. 

Καθώς ανέλαβα τα καθήκοντα του ΥΠΑΑ&Τ, ως εποπτεύων του ΟΠΕΚΕΠΕ, κλήθηκα να αντιμετωπίσω διοικητικά λάθη και καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων των προηγούμενων μηνών  αλλά και μια σειρά από δικαστικές ενέργειες που είχαν γίνει σε βάρος του Οργανισμού που κυριολεκτικά τον είχαν καταστήσει μη λειτουργικό και ουσιαστικά «μπλοκαρισμένο» από παντού. 

Μετά από μαραθώνιες συσκέψεις και εργώδεις προσπάθειες όλο αυτό το διάστημα, που σκοπό είχαν την έξοδο του Οργανισμού από την κρίση, ελήφθησαν αποφάσεις, τηρώντας πάντα τις διατάξεις του νόμου προς την κατεύθυνση της σταθεροποίησης από τη μια πλευρά και της έναρξης μιας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας από την άλλη , που μοναδικό στόχο θα έχει την τεχνική και επιχειρησιακή αυτονομία και επάρκεια του ΟΠΕΚΕΠΕ. 

Την προάσπιση δηλαδή του δημοσίου συμφέροντος. 

Επιβεβαίωση των ανωτέρω αποτελεί το γεγονός ότι η διαδικασία για την υποβολή των δηλώσεων της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης ξεκίνησε κανονικά, όπως είχα αναγγείλει στη Βουλή, εντός χρονοδιαγράμματος, καθώς το ΟΣΔΕ άνοιξε στις 15 Απριλίου. 

Περαιτέρω, για το θέμα του Τεχνικού Συμβούλου, το οποίο αλήθεια είναι ότι μας απασχόλησε, σας ενημερώνω ότι, τηρώντας πάντα τους κανόνες της νομιμότητας και της διαφάνειας, έχει δρομολογηθεί η διαδικασία για την προκήρυξη δύο διαγωνισμών, σύμφωνα με την ροή των εργασιών του Οργανισμού και των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι αφορούν όλες τις εργασίες τις σχετικές με τις αιτήσεις του 2021 και 2022 και εκτείνονται ημερολογιακά μέχρι το 2022 και 2023 αντίστοιχα. 

Έτσι εξασφαλίζεται πλήρως η ομαλή και απρόσκοπτη επιχειρησιακή συνέχεια του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., υπερβαίνοντας καθυστερήσεις και εμπόδια που προκύπτουν από την αρχιτεκτονική της Δημόσιας Διοίκησης και τις δικαστικές αντεκδικήσεις υποψηφίων αναδόχων.

Η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να θέσει σε κίνδυνο την λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, εμφορούμενος από επιχειρηματικά ή άλλα συμφέροντα, γιατί έτσι θέτει σε κίνδυνο τις πληρωμές των 640.000 δικαιούχων, τους αγρότες μας. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους. 

Εμείς αυτό ως πολιτική ηγεσία και ως Κυβέρνηση δεν θα το επιτρέψουμε. Θα κάνουμε ό, τι ακριβώς χρειάζεται ώστε ο Οργανισμός να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά. 

Και είμαι βέβαιος, ότι θα σας έχουμε συνοδοιπόρο σε αυτή την προσπάθεια».

Leave a Reply