You are currently viewing Μετάβαση σε Βιολογική Καλλιέργεια

Μετάβαση σε Βιολογική Καλλιέργεια

Η κατεύθυνση προς τη βιολογική γεωργία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε ανοδική πορεία.
Όσοι επιθυμούν την παραγωγή βιολογικών προϊόντων πρέπει να είναι ενήμεροι με τη νομοθεσία, και να έχουν πλήρη επίγνωση των ευθυνών τους.
Για αυτό ακριβώς το λόγο πριν οποιαδήποτε κίνηση μας προς βιολογικές καλλιέργειες θα πρέπει να ενημερωθούμε από την αρμόδια γεωργική αρχή ώστε να γνωρίζουμε τα υπάρχων μέτρα στήριξης.
 
Κάθε παραγωγός, μεταποιητής, και εμπορίας τροφίμων που θέλεις να προωθήσει τα βιολογικά προϊόντα του που ο ίδιος παράγει θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στον οργανισμό ή στο φορέα ελέγχου.
 
Ο έλεγχος που θα γίνεται θα έχει σχέση με το αν τηρούνται Οι Κανόνες της ευρωπαϊκής ένωσης για τη βιολογική παραγωγή, είτε πρόκειται για ιδιωτικό οργανισμό ή φορέα, είτε για δημόσιο.
 
Μέσο του αρμόδιου φορέα ελέγχου η παραγωγή εφόσον έχουν ακολουθήσει σωστά τους κανόνες θα λαμβάνουν πιστοποίηση που θα αναφέρει ότι είναι εγκεκριμένη παραγωγή βιολογικών προϊόντων.
Η πιστοποίηση περιλαμβάνει μία σειρά ελέγχων ώστε να εξασφαλιστεί ότι τηρούνται οι Κανόνες βιολογικής παραγωγής, και κάθε χρόνο επιθεώρηση.
 
Για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων οφείλεται να προηγηθεί η μετατροπή της γεωργικής εκμετάλλευσης, μία περίοδος που θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μέθοδοι βιολογικής παραγωγής το προϊόν που παράγεται δεν θα μπορεί να πωληθεί ως βιολογικό.
 
Η διάρκεια της μετατροπής Εξαρτάται καθαρά από το είδος του παραγόμενου προϊόντος.
 
Οι οπωρώνες με πολυετής καλλιέργεια μαλακών φρούτων, δέντρων η αμπελιώνα χρειάζονται 3 έτη.
12 μήνες για εκμεταλλεύσεις βοσκής χοιρινών και πουλερικών, και δύο έτη για ετήσιες καλλιέργειες βοσκοτόπων για μηρυκαστικά.
 
Το διάστημα που χρειάζεται για τη μετατροπή σε βιολογική καλλιέργεια είναι απαιτητικό, και για αυτό το λόγο η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει μέτρα στήριξης για να βοηθήσει τους παραγωγούς να στραφούν σε ένα νέο ξεκίνημα και να παράγουν βιολογικά προϊόντα.

Leave a Reply