Το κλάδεμα πραγματοποιείται για τη μείωση του μεγέθους του δέντρου, ώστε να είναι ευκολότερη η συλλογή και η συγκομιδή.
Επίσης για την προώθηση της ανθοφορίας και της καρποφορίας για αυξημένη απόδοση καθώς το κλάδεμα ενθαρρύνει φρέσκα νέα στελέχη.
Ακόμα Ένας λόγος που κλαδεύουμε τα δέντρα είναι για να εισβάλουν σε αυτά περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία.
Ας αναφέρουμε πότε κλαδεύουμε συγκεκριμένα δέντρα:
Η μηλιά και η αχλαδιά κάθε χειμώνα για να εξασφαλίζουμε καλύτερη καλλιέργεια άφρων την επόμενη σεζόν.
Οι ελιές, τα σύκα, και τα εσπεριδοειδή μετά το πέρας της συγκομιδής.
Σε περιοχές με χαμηλότερες θερμοκρασίες καλό θα είναι να μην κλαδεύουμε τα εσπεριδοειδή μέχρι να ανέβει λίγο η θερμοκρασία.
Νεκταρίνια, ροδάκινα, αμύγδαλα και δαμάσκηνα, κλαδεύονται στα τέλη του καλοκαιριού και αφού έχει ολοκληρωθεί η καρποφορία.
Ωστόσο το κλάδεμα μπορεί να γίνει και στις αρχές του φθινοπώρου Εάν είναι απαραίτητο, λαμβάνοντας πάντα την απαραίτητη προστασία στις περικοπές πληγών με βαφή νερού.
Τα σταφύλια και τα ακτινίδια κλαδεύονται το χειμώνα, τρία με πέντε μπουμπούκια πριν, και δένουμε τα καινούργια νέα κλαδιά.
Κεράσια και βατόμουρα Δεν χρειάζονται πολύ κλάδεμα εκτός από το σχήμα και την αφαίρεση νεκρών η ασθενών ξύλων.
Η καλύτερη περίοδος για το κλάδεμα τους είναι αφού εμφανιστούν τα φρούτα το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο.