You are currently viewing Πατάτα

Πατάτα

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για την αγαπημένη μας πατάτα.
Η πρώτη Ελληνική ονομασία της είναι Γεώμηλο και εχει καταναλωθεί πρώτη φορά από τους Ινδιάνους και τους Ίνκας.
Απο την Νότια Αμερική μεταφέρθηκε στην Ισπανία απο Ισπανούς εξερευνητές και άμεσος επεκτάθηκε σε ολη την Ευρώπη.
Ανήκει στην οικογένεια Στρυχνοειδή και θεωρείται ξαδερφάκι με την ντομάτα,την πιπεριά και την μελιτζάνα.
Η καλλιέργεια της είναι σχετικά εύκολη,αρκεί να της παρέχουμε γόνιμο και αφράτο χώμα.
Το χώμα που ευδοκιμεί η πατάτα πρέπει να είναι ελαφρώς όξινο, πλούσιο σε οργανική ύλη,εμπλουτισμένο με λίπασμα πλούσιο σε κάλιο, και φυσικά να διαθέτει καλη αποστράγγιση.
Το τελειο μέγεθος πατατόσπορου είναι αυτό που αντιστοιχεί σε ένα μεγάλο αυγό.
Η φύτευση πραγματοποιείται ανάλογα το κλίμα του τόπου.
Οι δύο μεγάλες περιόδους είναι Δεκέμβριο-Μάρτιο και η καλοκαιρινή Ιούλιο-Σεπτέμβριο.
Για να ολοκληρωθεί ο κύκλος της πατάτας απαιτεί 90-120 μέρες ανάλογα την ποικιλία.
Η ιδανική θερμοκρασία εδάφους για την πατάτα είναι πάνω από 5⁰C και για τα φυτά της 20-23⁰C.
Οι αποστάσεις φύτευσης μεταξύ τον γραμμών 70-80 εκατοστά και για τα φυτά 30-40 εκατοστά. Το βάθος του πατατόσπορου 10-20 εκατοστά.
Η πατάτα έχει μεγάλη ανάγκη από νερό για να έχει σωστή ανάπτυξη και συνήθως ποτίζουμε 2-3 φορές την εβδομάδα αν πρόκειται για θερινή φύτευση και 1-2 για την χειμερινή αντίστοιχα.
Ο μεγάλος εχθρός της πατάτας είναι ο περονόσπορος που αντιμετωπίζεται με διάλυμα χαλκού κάθε 15 μέρες.
Η συγκομιδή πραγματοποιείται 3-4 μήνες μετά την φύτευση αφού αρχίσει να κιτρινίζει το φυτό.
Φώτης Κονδύλης

Leave a Reply