You are currently viewing Πώς καλλιεργούμε Μαρούλι

Πώς καλλιεργούμε Μαρούλι

Το μαρούλι είναι ετήσιο ποώδες φυτό γρήγορης ανάπτυξης της οικογένειας των σύνθετων.
Η προέλευση του είναι από την Ασία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν τη μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο και ακολουθούν η Κίνα, Ισπανία και ο Καναδάς.
Το μαρούλι έχει καλύτερη ανάπτυξη σε θερμοκρασίες 14 με 21 βαθμούς Κελσίου, και το χώμα πρέπει να είναι πλούσιο σε οργανική ουσία και άζωτο καθώς και με καλή αποστράγγιση.
Η φύτευση συνήθως πραγματοποιείται με σπορά σε σπορείο και εν συνεχεία μεταφύτευση.
Το βάθος φύτευσης δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα 2 εκατοστά.
Η μεταφύτευση γίνεται 30 με 45 ημέρες όπου τα νεαρά φυτά έχουν αναπτύξει 3-4 φύλλα.
Η καλλιέργεια έχει διάρκεια τρεις με έξι μήνες από τη σπορά έως τη συγκομιδή.
Το έδαφος για τη σωστή καλλιέργεια του μαρουλιού πρέπει να παραμένει υγρό, αλλά χωρίς υπερβολική υγρασία.
Η σωστή συγκομιδή πραγματοποιείται όταν τα μαρούλια έχουν αναπτύξει πλήρες μέγεθος αλλά τα φύλλα τους είναι ακόμα τρυφερά.
Τα φυτά πρέπει να έχουν μεταξύ τους απόσταση 20 30 cm και μεταξύ των γραμμών 50 με 60 εκατοστά για να υπάρξει σωστή ανάπτυξη της καλλιέργειας.
Καλό είναι να γνωρίζουμε τους εχθρούς του μαρουλιού πού είναι οι εξής: αφίδες, σαλιγκάρια, καθώς και οι ασθένειες: σκληροτίνια, σήψη και περονόσπορος.
Η απόδοση του μαρουλιού σε δύο έως τέσσερις καλλιέργειες το χρόνο μπορεί να φτάσει τους 2-4 τόνους ανά στρέμμα.
Φώτης Κονδύλης

Leave a Reply