Σταμναγκάθι η ραδίκι του βράχου η Αλιφώνι.
Πρόκειται για τον Βασιλιά των άγριων χόρτων σε γεύση και σε κέρδη.
Στην Κρήτη ξεπροβάλλουν από παντού φύλλα του αυτοφυούς αγκαθωτού του χόρτου.
Το σταμναγκάθι είναι μία άγρια ποικιλία ραδικιού και είναι πολυετές φυτό.
Είναι γνωστό ως τροφή αλλά και ως βότανο από την αρχαιότητα ενώ στην Ελλάδα η πρώτη απόπειρα καλλιέργειας του φαίνεται να είναι τη δεκαετία του 1920.
Η ετήσια κατανάλωση στην Ελλάδα για σταμναγκάθι σε περίπου δύο χιλιάδες τόνους.
Το σταμναγκάθι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες και Ω3 λιπαρά.
Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς επίσης έχει και αντισηπτικές,αντίρρευματικές και υπογλυκαιμικές ιδιότητες.
Φτάνει 20 με 40 εκατοστά και είναι πολύ κλάδο με διακλαδώσεις αγκαθωτές.
Η σπορά του αρχίζει το φθινόπωρο και συγκομίζεται κάθε 40 περίπου μέρες, με την περίοδο παραγωγής να διαρκεί περίπου 10 μήνες.
Για φύτευση σε χωράφι απαιτούνται 70 με 120 γραμμάρια σπόρου ανά στρέμμα.
Ο σπόρος του είναι πάρα πολύ μικρός και για να μην έχουμε μεγάλες απώλειες κατά τη φύτευση μίξη με άμμο ποταμίσια ελαφρώς υγρή.
Το πρόβλημα που έχει είναι τα ζιζάνια που αντιμετωπίζονται με σκαλίσματα και βοτανίσματα.

Η συγκομιδή γίνεται όταν η ροζέτα έχει αποκτήσει ικανοποιητικό μέγεθος και πριν την έκπτυξη αγκαθιού.
Η λίπανση και το πότισμα δεν έχουν ιδιαίτερη δυσκολία αρκεί να χρησιμοποιηθεί μικρή ποσότητα σε άζωτο και κάλιο.
Οι εχθροί για το σταμναγκάθι είναι τα σαλιγκάρια ,οι κάμπιες, και νηματώδης.
Οι ασθένειες που απειλούν το σταμναγκάθι είναι ο περονόσπορος, σκλιρωτινίαση,ωίδιο, καθώς και ο βοτρύτης.
Η απόδοση υπολογίζεται από 2 έως 4 τόνους ανά στρέμμα Και ανά έτος και θεωρείται ένα από τα πιο επικερδές ραδίκια καθαρό κέρδος για τον παραγωγό 2 με 3 ευρώ ανά κιλό αναλόγως ποιότητας.
Φώτης Κονδύλης
