Οι ανάγκες της διατροφής αυξάνεται αφού σύμφωνα με τον FAQ το 2050 ο πληθυσμός της γης θα είναι πάνω από 9,1 δισεκατομμύρια και η παραγωγή τροφίμων θα αυξηθεί κατά 70%.
Έτσι ακούμε συχνά την ρομποτική να σχετίζεται με την αγροτική ανάπτυξη,και την δημιουργία κλειστών συστημάτων παραγωγής εκτός εδάφους σε τεχνίτες συνθήκες.
Στο μέλλον η σύγχρονη καλλιέργεια θα είναι πολύ διαφορετική αφού κάθετες καλλιέργειες στο μαρούλι έχουν κάνει την εμφάνιση τους σήμερα,όπως επίσης τα ζιζάνια καταπολεμούνται πειραματικά με ρομπότ.
Η ρομποτική θα βοηθήσει περισσότερο σε χώρες που δεν διαθέτουν κατάλληλες κλιματικές συνθήκες,η δεν έχει διαθέσιμη αγροτική γη.
Όσο και αν εντυπωσιάζει η ρομποτική τεχνολογία η τα κλειστά συστήματα παραγωγής εκτός εδάφους δεν απαντούν στο πρόβλημα που είναι η βιώσιμη παραγωγή τροφίμων για να καλύψουν της αυξανόμενες ανάγκες.
Η παραγωγή τροφίμων έχει αυξηθεί τα τελευταία 60 χρόνια, για παράδειγμα η παραγωγή σταριού έχει τριπλασιαστεί από το 1960.
Η αύξηση αυτή δεν προήλθε από ρομποτική τεχνολογία, αλλά από βελτιωμένους σπόρους.
Με τους βελτιωμένους σπόρους η αύξηση δημητριακών έχει φτάσει στο 380%,και παράλληλα η χρήση γης στο 15,5%.
Ακόμα ένα σημαντικό θέμα είναι η διασφάλιση επαρκούς και βιώσιμης παραγωγής είναι η ύπαρξη εκτάσεων γης.
Με την αγροτική γη το πρόβλημα είναι ότι το 77%της αγροτικής γης είναι κατειλημμένο από την κτηνοτροφία, που δεν έχει την ανάλογη αύξηση απόδοσης όπως η φυτική παραγωγή.
Έτσι για την διασφάλιση της βιώσιμης παραγωγής τροφίμων, και σύμφωνα με την αύξηση του πληθυσμού της γης πρέπει να υγιεινή ανάπτυξη νέων ποικιλιών αγροτικών φυτών με καλύτερες αποδόσεις και μικρότερες ανάγκες σε νερό.
Η κτηνοτροφία θα πρέπει να συνδυαστεί με φυτική παραγωγή για να μειωθεί το αποτύπωμα της στη χρήση γης και να αυξηθεί η παραγωγή.
Η ρομποτική και άλλες τεχνολογίες θα έχουν υποβοηθητικό ρόλο για τη διασφάλιση της βιώσιμης παραγωγής αυξανόμενων ποσοτικών τροφίμων.