You are currently viewing Τα μανιτάρια Πλευρώτους και η καλλιέργεια τους

Τα μανιτάρια Πλευρώτους και η καλλιέργεια τους

Τα Πλευρώτους είναι γένος εδώδιμων μανιταριών που ξεπροβάλλουν σε νεκρά δέντρα.
Ανήκουν στην οικογένεια πλευρωτοειδή, στην τάξη αγαρικώδη.
Η φήμη του πλευρώτους το καθιστά το πιο γνωστό μανιτάρι στον κόσμο.
Η βιομηχανική παραγωγή του άρχισε στα μέσα του 1960.
Το καλλιεργείται συστηματικά στην Ιταλία στη Γαλλία στην Ιαπωνία στην Τσεχία στη Γερμανία στην Ουγγαρία και σε μικρή κλίμακα στην Ελλάδα.
Η ανάπτυξή του πραγματοποιείται σε υλικά που δεν έχουν υποστεί ζύμωση και είναι πλούσια σε κυτταρίνη και λιγνίνη.
Μερικά από αυτά είμαι η κορμοί λεύκας, οξιάς, ιτιάς ,τα άχυρα σιτηρών, ή μίγματα με καλαμπόκι, μηδική, χόρτο λειμώνων, πριονίδια.
Η καλλιέργεια μανιταριού πλευρώτους μπορεί να γίνει σε κάθετες μονάδες όπου υπάρχουν σύγχρονες εγκαταστάσεις και μηχανολογικος εξοπλισμος.
Για μία έκταση 20 έως 40 στρεμμάτων το κόστος ανέρχεται σε περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
Η συγκεκριμένη έκταση δυναμικότητας μπορεί να αποφέρει παραγωγή μεγαλύτερη των 500 τόνων ανά έτος.
Η καλλιέργεια του μανιταριού πλευρώτους μπορεί επίσης να καλλιεργηθεί σε δορυφορικές μονάδες όπου και είναι χαμηλότερου κόστους θερμοκηπιακου τυπου, με κλιματιζόμενους θαλάμους.
Η καλλιέργεια σε δορυφορικές μονάδες απαιτεί έκταση 5 με 7 στρεμμάτων κυμαίνεται από 220.000€-350.000€ και η δυναμική της παραγωγή μπορεί να ξεπεράσει τους 150 τόνους ανά έτος.
Το μανιτάρι πλευρώτους έχει πολλά στάδια καλλιέργειας.
Αρχικά Ξεκινάμε με την Παρασκευή υποστρώματος θα μας πάρει δύο με τέσσερις μέρες.
Της επόμενες δυο-τρεις μέρες θα πρέπει να κάνουμε καταστροφή των επιβλαβών μικροβίων και εντόμων.
Αυτό και αυτό το επιτυγχάνουμε με υψηλή θερμοκρασία που ξεπερνάει τους 70 βαθμούς Κελσίου για 10 ώρες.
Η επόμενες 60 ώρες είναι η ωρίμανση σε ελεγχόμενες συνθήκες αερισμού και θερμοκρασίας, 50 με 55 βαθμούς Κελσίου, αερισμός και μείωσε στους 25 βαθμούς για τη δημιουργία εκλεκτικού υποστρώματος.
Στη συνέχεια έρχεται η σπορά όπου έχει διάρκεια 15 με 20 μέρες.
Πραγματοποιούμε εμβολιασμό με το μυκήλιο του μανιταριού, γεμίζουμε τους σάκους, και μεταφέρουμε σε θάλαμο για την ανάπτυξη του μυκηλίου στο υπόστρωμα σε θερμοκρασίες 25 με 30 βαθμούς Κελσίου, υγρασία 88 με 90% και περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα.
Το επόμενο στάδιο είναι η επαγωγή όπου έχει διάρκεια οκτώ ημερών.
Κατά την επαγωγή η θερμοκρασία του αέρα μειώνεται στους 11 με 17 βαθμούς Κελσίου και η υγρασία ρυθμίζεται στο 95%.
Στης επόμενες πέντε με δέκα ημέρες από την αλλαγή των συνθηκών αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα πολύ μικρά μανιτάρια.
Το επόμενο στάδιο είναι η ανάπτυξη και η συγκομιδή μανιταριών όπου διαρκεί επτά ημέρες.
Σε αυτό το στάδιο η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 13 και 21 βαθμούς Κελσίου, 85% φτάνουμε το φωτισμό και τον αερισμό.
Η συλλογή μανιταριών φυλάσσεται σε ψυγείο στους δύο με τέσσερις βαθμούς.
Στη συνέχεια κάνουμε απολύμανση και καθαρισμό του θαλάμου παραγωγής για δύο ημέρες για να προετοιμαστεί για την επόμενη καλλιέργεια.
Η καλλιέργεια πλευρώτους μανιταριών στην Ελλάδα Έχει πολύ μεγάλες προοπτικές, και μπορεί να αποφέρει πολύ μεγάλα κέρδη, καθώς μιλάμε για ένα προϊόν που η παραγωγή των ελληνικών μονάδων είναι μικρότερη από την εγχώρια ζήτηση.
Μια ζήτηση όπου έχει ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια και ξεπερνάει τους 20.000 τόνους ετησίως.
Για να καλυφθεί η εγχώρια ζήτηση στην Ελλάδα γίνεται εισαγωγή μανιταριού πλευρώτους πάνω από 15.000 τόνων από την Πολωνία την Ισπανία την Ιταλία, Κίνα, Ταϊβάν, και Τουρκία.
Αξίζει να αναφέρουμε πως η Πολωνία που είναι ο κύριος εισαγωγέας μανιταριού πλευρώτους στην Ελλάδα έχει κόστος παραγωγής περίπου 40 λεπτά το κιλό, αντίστοιχα με των Ελλήνων παραγωγών που αγγίζει το 1,15 λεπτά το κιλό.
Φώτης Κονδύλης

Leave a Reply