Το κουνουπίδι είναι ποώδες μονοετές οι διετές και ανήκει στην οικογένεια κραμβοειδή.
Μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 80 εκατοστά και στην κορυφή του σχηματίζει μία συμπαγή μάζα από υπερτροφικα άνθη και σαρκώδης μίσχος εν ονόματι ανθοκεφαλή.
Πρίν πραγματοποιήσουμε εγκατάσταση του φυτού πρέπει να καθαρίσουμε το χωράφι από ζ θα δοκιμάσω τη Δευτέρα που θα κάνουμε φωτογραφίαιζάνια και σκληρά υλικά.
Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται απευθείας σπορά στο χωράφι είτε σε σπορείο και μετά μεταφύτευση στον αγρό.
Το κουνουπίδι είναι λαχανικό ψυχρής εποχής και ευδοκιμεί σε δροσερό περιβάλλον.
Για βέλτιστη καλλιέργεια πραγματοποιείται σε θερμοκρασίες μεταξύ 14- 23 βαθμούς Κελσίου, καθώς Επίσης χρειάζεται θέσεις με ηλιοφάνεια.
Στο έδαφος δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις αλλά θεωρούνται απαγορευτικά τα αλκαλικά και ασβεστώδη εδάφη.
Η φύτευση του ξεκινάει τον Αύγουστο και μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου.
Όπως το μπρόκολο ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με σπόρο, όπως επίσης μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμα φυτά για απευθείας καλλιέργεια.

Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 60- 80 εκατοστά μεταξύ των γραμμών και 40- 50 εκατοστά μεταξύ των φυτών.
Η εδαφική υγρασία που απαιτεί το κουνουπίδι πρέπει να είναι σταθερή και για αυτό το λόγο ποτίζουμε 2-3 φορές την εβδομάδα την περίοδο του φθινοπώρου και ανάλογα τις βροχοπτώσεις.
Η λίπανση της καλλιέργειας γίνεται με χωνεμένη κοπριά μία φορά το μήνα και δεν πρέπει να κάνουμε υπερβολική χρήση αζώτου και κοπριάς καθώς αυτό θα υποβαθμίσει την ποιότητα της ανθοκεφαλής.
Οι ασθένειες που μπορεί να προσβάλουν το κουνουπίδι είναι η κάμπια, η μελίγκρα, ο αλευρώδης, και ο τετράνυχος.
Οι μυκητολογικές ασθένειες είναι ο περονόσπορος και το φουζάριο.
Η απόδοση μπορεί να φτάσει τους 2,5 τόνους ανά στρέμμα.
Φώτης Κονδύλης
