You are currently viewing Υδατοκαλλιέργεια

Υδατοκαλλιέργεια

Η υδατοκαλλιέργεια είναι ένας ταχύτατα αναπτυσσόμενος τομέας στην Ελλάδα, που αριθμεί πάνω από 200 μονάδες, 25 σταθμούς γόνου και απασχολεί περίπου 40.000 άτομα.
Η υδατοκαλλιέργεια στην Ελλάδα αγγίζει περίπου τα 16.000 χιλιόμετρα έχοντας την πιο εκτεταμένη ακτογραμμή της Μεσογείου.
 
Το fao ορίζει ως υδατοκαλλιέργεια την εκτροφή υδροβίων οργανισμών που συμπεριλαμβάνονται τα ψάρια, τα καρκινοειδή, μαλάκια, και τα υδρόβια φυτά σε φυσικό ή ελεγχόμενο θαλάσσιο περιβάλλον, όπως επίσης και σε εσωτερικά νερά.
 
Οι τύποι εκτροφείς υδατοκαλλιεργειων είναι τρεις με τα βασικά τους χαρακτηριστικά να είναι σταθερά ώστε να βοηθηθούν στην ομαδοποίηση.
Ο πρώτος τύπος υδατοκαλλιέργειας ονομάζεται εκτατικος και χαρακτηρίζεται από τα πολλά είδη, την χαμηλή πυκνότητα, και την μη χορήγηση τροφής.
Σε αυτό τον τύπο υδατοκαλλιέργειας επέμβαση είναι πολύ μικρή, αλλά Σε ορισμένες περιπτώσεις καθοριστική.
Η εκτατική υδατοκαλλιέργεια έχει τη λογική εμπλουτισμου με γόνο και βελτίωση των φυσικών παιδιών αναπαραγωγής.
Η εφαρμογή γίνεται σε μεγάλες οι μικρές φυσικές ή τεχνητές είδα το συλλογές, σε υποβαθμισμένα υδάτινα οικοσυστήματα, και σε περιοχές που υπάρχει μεγάλη χερσαία έκταση και μικρή διαθέσιμη παροχή νερού.
 
Ο δεύτερος τύπος υδατοκαλλιέργειας είναι ο ημιεντατικος, που έχει πολλά είδη ψαριών, σε μεγαλύτερη πυκνότητα από τον εκτατικο, και χορηγείται περιορισμένη τροφή, σε υποδομή μικρής κλίμακας.
Αυτό τον τύπο εκτροφής των συναντάμε σε μικρές τεχνητές λίμνες, σε περικλειστα η περιφερειακά σημεία, και σε χωμάτινες δεξαμενές.
Η διατροφή είναι σε 70- 80% από φυσικούς οργανισμούς,και το υπόλοιπο από ιχθυοτροφές.
Επίσης μία τυπική μονάδα περιλαμβάνει λεκάνες γόνου, καθώς και λεκάνες πάχυνσης.
 
Ο 30ος τύπος είναι ο εντατικός που περιέχει υψηλή πυκνότητα σε ψάρια και η χορήγηση της τροφής είναι υποχρεωτική.
Ο εντατικός τύπος πραγματοποιείται σε πλήρη ελεγχόμενη υποδομή, σε λεκάνες εκτροφης, δεξαμενές εκκολαπτηρίου, και τμήματα υποστήριξης της παραγωγής.
 
Οι εγκαταστάσεις της υδατοκαλλιέργειας χωρίζονται σε χερσαία συστήματα και σε πλωτά.
Τα χερσαία συστήματα εκτροφείς έχουν χερσαίες εγκαταστάσεις πάχυνσης, Υγειονομικής απομόνωσης, σταθμούς παραγωγής γόνου, γεννετικοί σταθμοί, εγκαταστάσεις πάχυνσης.
Μια τέτοια μονάδα επιβάλλει υποστηρικτικές εγκαταστάσεις των πλωτών μονάδων, λιμενικές εγκαταστάσεις, γερανούς και γερανογέφυρες για τη μεταφόρτωση, συστήματα διανομής τροφής, αγωγή άντλησης νερού, αγωγή διαθέσεις υγρών αποβλήτων, σύστημα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, αποθήκες τροφών και εξοπλισμού, εγκαταστάσεις συντηρήσεις και αποθήκευσης δικτύων, εγκαταστάσεις παραγωγής πάγο, φυλάκια, εγκαταστάσεις διαμονής προσωπικού, γραφεία διοίκησης και εγκαταστάσεις συσκευασίας, μεταποιήσεις και συντήρησης.
 
Στης πλωτές εγκαταστάσεις η εκτροπή πραγματοποιείται σε πλωτούς και βυθιζόμενος κλωβούς.
 
Η διατροφή είναι μία διαδικασία κάθε οργανισμός προσλαμβάνει και αφομοιώνει τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.
Στην ιχθυοκαλλιέργεια ανάλογα το είδος και το στάδιο του ψαριού μπορεί να φτάσει έως και το 50% του κόστους παραγωγής.
Φώτης Κονδύλης

Leave a Reply