Το χαμομήλι είναι ποώδη αρωματικο φυτό που ανήκει στην οικογένεια Αστεροειδή.
Το ενδιαφέρον για τα αντιοξειδωτικά έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια καθώς έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία του ανθρώπου.
Το χαμομήλι δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις αφου μπορεί να ανταπεξέλθει και σε εδάφη μέσης γονιμότητας με ουδέτερο pH.
Φυσικά μπορεί να αναπτυχθεί και ως ξερικό.
Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα θα βοηθήσει περιοχή με ήπιο κλίμα με θερμοκρασίες από 7-26⁰C.
Μπορεί να επιβιώσει ακόμα και μέχρι τους -12⁰C.

Στο κοινό χαμομήλι τα άνθη μοιάζουν πολύ με αυτά της μαργαρίτας.
Από τα άνθη του κατασκευάζεται το γνωστό σε όλους μας αφέψημα (Τσάι).
Επίσης,εκχύλισμα χαμομηλιού θα βρούμε σε διάφορα καλλυντικά και σαμπουάν.
Από θέμα φροντίδας το χαμομήλι έχει μικρές απαιτήσεις σε πότισμα και λίπανση.
Επίσης στην καλλιέργεια χαμομηλιού δεν παρουσιάζονται εντομολογικά και μυκητολογικά προβλήματα.
Η απόδοση του σε νωπές κεφαλές μπορεί να φτάσει τα 400kg ανά στρέμμα.
Αφότου ξεραθούν χάνουν το 70% του βάρους τους.
Αντίθετα στο αιθέριο έλαιο η απόδοση είναι από 1-3% ανάλογα την ποικιλία που καλλιεργούμε και τις κλιματικές συνθήκες.
Φώτης Κονδύλης
