You are currently viewing Κουρκουμάς

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς η κουρκούμη στην οικογένεια Ζιγγιβεριδών και είναι ποώδες πολυετές φυτό.

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τον κουρκουμά μόνο ως μπαχαρικό.
θα πρέπει να αναφέρουμε ότι διαθέτει πολλά περισσότερα χαρίσματα.
Οι ρίζες του κουρκουμά χρησιμοποιούνται στην ασιατική κουζίνα και επίσης ο κουρκουμάς μας χαρίζει πανέμορφα μωβ λουλούδια.
Αναπτύσσεται και υγρές συνθήκες.
Η καταγωγή του είναι από την Ασία και μπορεί να φτάσει τα δύο μέτρα ύψος.
Ιδανικές θερμοκρασίες για τον κουρκουμά και την ανάπτυξή του είναι μεταξύ 20 και 35 βαθμών κελσίου.
Έχει ανάγκη τακτικό πότισμα κάθε δυο-τρεις μέρες στην περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου.
Κατά τους θερινούς μήνες κάθε Μία δυο μέρες.
Στη λίπανση του κουρκουμά από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου προσθέτουμε πλήρες λίπασμα για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και την ανθοφορία.
Ο κουρκουμάς δεν έχει ανάγκη από κλάδεμα κατά την καλλιέργεια του, εκτός από την αφαίρεση κιτρινισμενων και ξερών φύλλων.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι το πιο ισχυρό αντιφλεγμονώδες της φύσης και έχει υψηλή διατροφική αξία καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες.
Στην νοτιοανατολική Ασία όπου και προέρχεται χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών όπως επίσης για τη βαφή νημάτων και υφασμάτων.
Φώτης Κονδύλης

Leave a Reply