Η αμυγδαλιά η οποία ανήκει στην κατηγορία των φυλλοβόλων δέντρων, τη συναντά κανείς σε όλη την ελληνική ύπαιθρο και μπορεί να γευτεί τους καρπούς της είτε φρέσκους είτε αποξηραμένους.
Εκτός από τις αδιαμφισβήτητες θρεπτικές και γευστικές της αξίες η αμυγδαλιά αποτελεί και ένα πανέμορφο στολίδι της φύσης που με τους λευκούς – ροζ ανθούς της στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας και προσφέρει απέραντη ευφορία και γαλήνη.
Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς;
Η αμυγδαλιά ευδοκιμεί σε ξηροθερμικό με λίγες βροχές καθώς το υγρό περιβάλλον ευνοεί τις αρρώστιες από μύκητες και βακτήρια, είναι ωστόσο ανθεκτική στον παγετό. Επίσης, η αμυγδαλιά μεγαλώνει σε εδάφη με μέση σύσταση τα οποία είναι γόνιμα και είναι καλώς αποστραγγισμένα. Μπορεί όμως να αναπτυχθεί και σε ξηρά και άγονα ασβεστούχα εδάφη, ακόμη και πετρώδη. Η αμυγδαλιά απλώνεται σε βάθος καθώς διαθέτει ισχυρό και διεισδυτικό ριζικό σύστημα, με αποτέλεσμα να απορροφά το νερό και τις θρεπτικές ουσίες του εδάφους.
Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η καλλιέργεια αμυγδαλιάς;
Στα μέσα του Ιανουαρίου προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, χαμηλής περιεκτικότητας σε άζωτο, ενισχυμένο με κάλλιο και εμπλουτισμένο με ιχνοστοιχεία ψευδαργύρου και βορίου. Η αμυγδαλιά χρειάζεται ετήσια λίπανση, παρόλα αυτά όμως τη μια χρονιά μπορεί να έχει πολύ υψηλή παραγωγή και την επόμενη να έχει χαμηλή παραγωγή.